Workshop
De rol van hulpverleners bij het bespreken van seksuele gezondheid met jongeren van migrantenachtergrond: Barrières overwinnen voor betere toegang tot zorg”
Seksuele gezondheid omvat niet alleen het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen, maar ook het bevorderen van gezonde seksuele relaties en het welzijn van individuen en gemeenschappen. Jongeren met een migratieachtergrond kunnen echter te maken krijgen met taalbarrières, culturele en religieuze normen, en de stress van integratie in een nieuw land, wat allemaal van invloed kan zijn op hun toegang tot en gebruik van seksuele gezondheidsdiensten en informatie.
Hulpverleners kunnen een belangrijke rol spelen bij het bieden van toegang tot veilige, vertrouwelijke en cultuursensitieve informatie en diensten. Door het creëren van een open dialoog en het begrijpen van de culturele en religieuze normen en waarden, kunnen hulpverleners helpen om de barrières te overwinnen die jongeren met een migratieachtergrond kunnen ondervinden bij het zoeken naar en het gebruik van seksuele gezondheidsdiensten.
Door het bespreken van seksuele gezondheid met hulpverleners, kunnen jongeren met een migratieachtergrond toegang krijgen tot de informatie en diensten die ze nodig hebben om gezonde seksuele relaties op te bouwen en hun welzijn te bevorderen. Dit kan leiden tot een betere gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven voor deze jongeren en hun gemeenschappen.
Leerdoelen
- Interculturele communicatie
- De cultuur- en taalbarrières bij het bespreken van seksualiteit
- Tips voor het bespreken van seksualiteit met jongeren met een migratieachtergrond
- Sociale kaart rondom seksualiteit
Achtergrond spreker
-
- Projectleider Sense NN
- WMO consulent WIJ Groningen
- samenlevingsopbouw WIJ Groningen
- Projectleider armoede e schulen RegioDeal Oost Groningen
- Projectleider werk en inkomen RegioDeal Oost Groningen
- programmamedewerker Stichting de Vrolijkheid