
DOEN-DAG spreker
Alona Labun
Alona Labun is senior onderzoeker bij Jeugdhulp Friesland en coördinator van de Kenniswerkplaats Jeugd Friesland en Kenniswerkplaats Jeugd C4Youth in Groningen. Binnen Jeugdhulp Friesland ondersteunt zij professionals binnen het primair proces, managers en directie bij (door)ontwikkeling van het inhoudelijke beleid, zorgaanbod, kwaliteitsverbetering, innovaties en benutting van kennis. Binnen de Kenniswerkplaatsen zet zij zich in voor het vormgeven van een lerende omgeving waarbij de organisaties uit het jeugdveld, gemeenten, onderzoekers, opleidingen, ouders en jongeren samen werken aan het oplossen van actuele maatschappelijke vraagstukken. Met als doel verbeteren van de jeugdsector en realiseren van beter en meer passende hulp en ondersteuning voor jeugdigen en gezinnen.
Samen leren en verbeteren in de samenwerking van onderwijs en zorg
Om de samenwerking tussen de voor- en vroegschoolse voorzieningen (VVE), onderwijs en (jeugd)zorg te versterken, komen in de praktijk verschillende vormen en initiatieven tot stand. Met als doel het realiseren van sterkere en soepelere verbinding, het steeds beter kunnen voorzien in de ondersteuningsbehoefte van kinderen en het bevorderen van veerkracht, welbevinden en schoolaanwezigheid van kinderen en jongeren. RKJ Friesland ondersteunt partijen bij dit proces door het organiseren van leer(netwerk)bijeenkomsten, rondom zowel concrete casuïstiek als casus-overstijgende thema’s en vraagstukken. Een ontwerpgerichte benadering en een systematische reflectiemethodiek blijken uitstekende hulpmiddelen te zijn om wederzijds begrip te bevorderen en inzicht te bieden in wat goed werkt en wat concrete aanknopingspunten zijn voor verbetering. In deze sessie delen we geleerde lessen, werkzame elementen en handvaten a.d.h.v. concrete praktijkvoorbeelden van samenwerking. Daarnaast nodigen we professionals uit om a.d.h.v. de opgedane inzichten te reflecteren op de ervaringen in hun eigen praktijk.
Tijdens deze sessie zullen de deelnemers:
Kennis van de dilemma’s en oplossingen op basis van praktijkvoorbeelden hoe zorg in onderwijstijd te organiseren:
- Kennismaken met verschillende samenwerkingsvormen tussen partners in voor- en vroegschoolse voorzieningen (VVE), onderwijs en zorg, de verschillen en overeenkomsten en de werkzame elementen hierin;
- Leren op een interactieve manier hun eigen ervaringen, zowel successen als uitdagingen, te spiegelen aan deze werkzame elementen;
- Concrete handvaten krijgen voor het verbeteren van de samenwerking tussen voor- en vroegschoolse voorzieningen (VVE), onderwijs en zorg.