Workshop
Beter herkennen, begrijpen en behandelen van OCD; het perspectief van de behandelaar én de ervaringsdeskundige
In deze unieke lezing spreken een ervaringsdeskundige en een psychotherapeut/onderzoeker op het gebied van OCD (ook een dwangstoornis genoemd) over het klachtenbeeld, de richtlijnbehandelingen en een nieuwe behandeling, de Inference Based Approach (IBA). De deelnemer krijgt op interactieve wijze tools aangereikt die helpen om OCD te herkennen en leren waarom dit, net als een klachtgerichte behandeling van OCD, zo belangrijk is. Aan de hand van casuïstiek worden voorbeelden geschetst van goed behandelen conform de richtlijn en goed behandelen met IBA. Tevens vertellen de sprekers over het leerboek voor professionals dat zij samen schreven, ze vertellen hoe het er van kwam om samen een boek te schrijven en staan stil bij de meerwaarde van het integreren van een klinisch, wetenschappelijk en ervaringsdeskundig perspectief.
Leerdoelen
- Beter herkennen van de (verschillende uitingsvormen van) OCD.
- Ontdekken van ervaringsdeskundig perspectief op het hebben van de klachten en het (niet) krijgen van goede psycho-educatie en behandeling.
- Kennismaken met de Inference Based Approach (IBA) een nieuwe evidence based behandeling voor OCD.
Achtergrond spreker
Henny Visser is psychotherapeut en gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met complexe angst-en dwangstoornissen. Ze is bovendien gepromoveerd op een nieuwe behandelmethode van OCD (obsessieve-compulsieve stoornis): de Inference Based Approach (IBA).
Maartje Punt is art director en onderwijskundige. Zij werd in 2012 gediagnosticeerd met OCD. Samen schreven ze een bijzonder boek over de behandeling van OCD.