
DOEN-DAG spreker
Marlies Latumalea
Marlies Latumalea is orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog in opleiding tot specialist (GIOS). Ze is werkzaam bij KieN, specialistische GGZ voor (jonge) kinderen, volwassenen en ouderen. Met een achtergrond in de Jeugdzorg Plus heeft Marlies ruime ervaring in het werken met jongeren die kampen met zeer ernstige ontwikkelings- en gedragsproblemen. Daarnaast is ze expert op het kruispunt van onderwijs en kinderen/jongeren met complexe problematiek. Door haar brede werkervaring kan zij met een holistische benadering werken en doeltreffende behandeltrajecten vormgeven. Marlies is gepassioneerd over het verbeteren van de kwaliteit van leven en het welbevinden van cliënten. Ze streeft naar de best mogelijke zorg door haar kennis en ervaring in te zetten, met oog voor de unieke behoeften van ieder individu.
Weg met het label? Of juist erdoorheen kijken – van inzicht naar actie
In deze interactieve en reflectieve workshop dagen we deelnemers uit om kritisch na te denken over de impact van classificaties en labels in onderwijs en zorg. Diagnostische termen zoals ADHD of ASS kunnen richting geven aan ondersteuning, maar ze brengen ook risico’s met zich mee: tunnelvisie, stigmatisering en een vernauwing van het professioneel handelen. Wat als we verder kijken dan het label en vertrekken vanuit het unieke verhaal van elk kind?
Vanuit die vraag maken we de brug naar traumasensitief onderwijs: een benadering die uitgaat van veiligheid, verbinding en het begrijpen van gedrag in context. We focussen hierbij expliciet op het hoe: hoe bouw je als leerkracht aan een omgeving waarin ook kwetsbare kinderen tot leren kunnen komen? Hoe herken je signalen van stress of trauma, en wat doe je ermee in de klaspraktijk?
We reiken daarbij concrete tools aan die niet alleen het kind helpen, maar ook het welzijn van de leerkracht versterken. Want traumasensitief werken betekent niet méér doen, maar anders kijken — op een manier die zorgt voor overzicht, werkbare rust in de klas, en ruimte voor een kalm en responsief brein. Zo blijft zorgen voor anderen ook zorg dragen voor jezelf.
Na deze sessie
- Kritisch reflecteren op de rol en impact van classificaties en labels in onderwijs en zorg, en herkennen hoe deze zowel ondersteunend als beperkend kunnen zijn.
- Het unieke verhaal en de context van elk kind centraal stellen.
- De principes van traumasensitief onderwijs benoemen en begrijpen waarom veiligheid, verbinding en context essentieel zijn voor het leerproces van kwetsbare kinderen.
- Concrete, praktische handvatten toepassen om een veilige, kalme en voorspelbare leeromgeving te creëren die zowel het kind als het welzijn van de leerkracht ondersteunt.
- Zelfzorgstrategieën integreren die het welzijn van de leerkracht versterken, waardoor zij met een kalm en responsief brein effectiever kunnen handelen en omgaan met complexe gedragingen.