
DOEN-DAG spreker
Michel van Vliet
Michel van Vliet is kinderarts gespecialiseerd in sociaal pediatrische problematiek. Hij heeft zich toegelegd op klachten die voortkomen uit problemen op het snijvlak van somatiek en orthopedagogiek. Hij werkt als kinderarts-sociale pediatrie en opleider sociale pediatrie in het Beatrix kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In zijn werk ziet hij met name kinderen met complexe problemen waarbij lichamelijke factoren, psychosociale factoren en systemische factoren een rol spelen. Vaak gaat het hierbij om kinderen en gezinnen die in hun leven te maken hebben gekregen met toxische stress, vaak in de vorm van zogenaamde ingrijpende jeugdervaringen. Hierbij kan gedacht worden aan kinderen die opgroeien in een gezin waar sprake is van drugsgebruik, een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen bij ouders, armoede en/of kindermishandeling.
De afgelopen 20 jaar heeft hij ervaring opgedaan in de tweedelijns en derdelijns ziekenhuiszorg, de jeugdhulpverlening, het onderwijs en bij Veilig Thuis. Al ruim 20 jaar verzorgt hij onderwijs aan geneeskundestudenten, huisartsen, medisch specialisten (io), jeugdhulpverleners en kinderen. De afgelopen jaren is hij daarnaast ook werkzaam als medisch manager.
Het gaat echt niet…
Langdurig schoolverzuim bij kinderen en jongeren is zelden eenzijdig medisch of puur psychologisch – het vraagt om een gezamenlijke aanpak waarin kind, gezin en context centraal staan. In deze interactieve workshop onderzoeken we hoe we als professionals écht biopsychosociaal-systemisch kunnen werken, zonder dat dit slechts een term op papier blijft.
Vanuit het perspectief van een kinderarts en een revalidatiearts verkennen we hoe zorgverleners, onderwijs en andere betrokkenen hun krachten kunnen bundelen om schoolgang en functioneren te herstellen. We staan stil bij het belang van zorgvuldig taalgebruik: hoe kunnen we duidelijk zijn zonder elkaar – of het kind – klem te zetten? Ook bespreken we hoe we omgaan met situaties waarin signalen niet goed te duiden zijn, of waarin mogelijk sprake is van inconsistente klachten of zelfs symptoomfalsificatie, zonder in stigmatisering te vervallen.
Daarnaast besteden we aandacht aan het betrekken van het gezinssysteem en het belang van het voorkomen van “over de schutting gooien” . Met andere woorden: samenwerken in plaats van afschuiven.
Na deze workshop:
- Begrijp je hoe verschillende biopsychosociale factoren bijdragen aan langdurig schoolverzuim, en hoe je deze in samenhang kunt benaderen.
- Ben je je bewust van je eigen rol en die van andere professionals in het netwerk, en weet je hoe je deze op elkaar af kunt stemmen.
- Ben je je nog meer bewust van het belang van zorgvuldig taalgebruik, zodat samenwerking versterkt wordt in plaats van belemmerd.
- Weet je hoe je het gezin actief kunt betrekken in het herstelproces van schoolgang en participatie.
