Panelgesprek: Zo Thuis mogelijk, mogelijk maken
Kinderen moeten zo thuis mogelijk opgroeien en horen niet in een gesloten voorziening. Odette zal in haar bijdrage aandacht vragen voor een te sterke focus op enkel het stoppen van Jeudgzorg Plus in plaats van het onderzoeken van passende alternatieven (inclusief passende wet- en regelgeving) en preventief werken. Zij zal aandacht vragen voor de nieuwe groep vergeten kinderen: de kinderen met zeer ernstige agressie naar zichzelf of naar anderen waarvoor nog geen plek is in de kleinschalige voorzieningen in de wijk. Deze ‘onplaatsbaren’ blijven perspectiefloos achter in de jeugdzorg plus of verdwijnen in de Justitiële Jeugdinrichtingen, zonder behandeling en soms ook zonder onderwijs door de grote personeelstekorten die zich ook daar laten voelen.
Leerdoelen
- De machtiging gesloten Jeugdzorg is een Ultimum remedium: de Jeugdzorg Plus instelling voert deze enkel uit
- Jeugdzorg plus is niet gewenst, doch het betekent niet dat het van slechte kwaliteit is
- De focus moet op de verklarende analyse, integrale samenwerking in de keten en voorkomen van een machtiging gesloten jeugdzorg
- Er moeten meer alternatieven komen voor kinderen met forse agressie naar zichzelf en naar anderen
- de alternatieven zitten vooral in goed opgeleide en goed gefaciliteerde medewerkers die in staat zijn de agressie in de relatie te hanteren en om te buigen
Achtergrond spreker
Odette Brand is Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut gepromoveerd op het gebied van neuropsychologische markers voor het ontstaan van psychosen en schizofrenie. Ze heeft zich gespecialiseerd in jongeren en volwassenen met complexe problemen en risicofactoren die dit uitlokken en onderhouden. Na haar promotieonderzoek heeft zij zich gespecialiseerd in complexe persoonlijkheids- en gedragsstoornissen en complex trauma. Naast haar klinische werkzaamheden en leiding geven heeft zij zich bezig gehouden met onderzoek op het gebied van bewezen effectieve methoden voor de behandeling van de Borderline Persoonlijkheidsstoornis, implementatieonderzoek naar MST-CAN in Nederland en kwaliteitssystemen in de GGZ.
De rode draad door haar carrière is dat er geen moeilijke of zelfs onmogelijke mensen zijn, wel mensen die moeilijk doen en complexe omstandigheden.
De inzet die zij de afgelopen 6 jaar in minder en meer intensieve mate heeft mogen doen voor Jeugdhulp Friesland om de inzet van residentiele zorg en met name Jeugdzorg plus te verminderen en wanneer het nodig is meer kracht- en behoefte gericht te laten zijn, past hier goed bij.