Workshop
EEN NEUROSEQUENTIELE LENS | de kernprincipes van hersenontwikkeling toepassen in de zorg voor kinderen en gezinnen
Menselijk gedrag en hersenontwikkeling zijn complexe processen. Het is een continu samenspel tussen genen en ervaringen, dat altijd plaatsvindt binnen de context van relaties. Onze overleving en gezondheid is afhankelijk van de mate waarin we relaties kunnen aangaan en behouden. De universele principes van hersenontwikkeling kunnen gebruikt worden om beter te begrijpen hoe deze ervaringen ons brein vormen en wat ervoor nodig is om kinderen tot liefdevolle, empathische en gezonde volwassenen te laten opgroeien. Vooral ervaringen in de (vroege) kindertijd zijn cruciaal, want goed of slecht: zij vormen het brein.
Leerdoelen
- In deze workshop zal een overzicht worden gegeven van de kernprincipes van hersenontwikkeling, specifiek worden ingezoomd op de effecten van relationele traumatisering en verwaarlozing met uitleg waarom ritme, timing en relaties hierbij essentieel zijn. Ook zal worden belicht waarom we in het huidige onderwijs- en zorgsysteem vechten tegen onze biologie en welke keuzes juist onze grootste biologische gaven omarmen. Tot slot zal er een verbinding worden gelegd tussen de theorie van onze neurobiologie en de zorg voor gezinnen met behulp van het Neurosequentiële Model van Therapie (NMT).
Achtergrond spreker
Roland Verdouw is kinder- en jeugdpsychiater en werkzaam op het snijvlak van de jeugd-GGZ en jeugdzorg met de focus op relationele traumatisering en verwaarlozing. Sinds 2013 is hij verbonden aan het Neurosequential Network, waar hij met de toekenning van een Fancourt- studiebeurs zich certificeerde in het Neurosequentiële Model tot NMT Mentor. Samen met zijn collega’s van TeamNEXT heeft hij als doel het verder implementeren van het Neurosequentiële Model binnen Nederland en Europa.